Wszystko, co powinieneś wiedzieć na temat wina

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z winem, często mają problem z odpowiedzią na pytanie, jakie wino można określić jako “dobre”. Trudno się temu dziwić, bowiem każdy ma swój gust oraz indywidualną wrażliwość na smaki czy zapachy.  Istnieje jednak kilka wskaźników, na podstawie których możemy stwierdzić, czy wino jest dobre jakościowo, czy nie. O nich opowiemy w poniższym artykule, ale zanim to nastąpi, zasięgnijmy nieco więcej informacji na temat szczepów win oraz ich charakterystyki.

Szczepy win czerwonych

Wśród szczepów win czerwonych wymienić należy:

  • Cabernet Sauvignon – jeden z najpopularniejszych szczepów pochodzący z  Bordeaux, charakteryzuje się dużą odpornością na spadek temperatury, a także niskimi wymaganiami glebowymi. Wymaga jednak długiego czasu dojrzewania, aby w gronach zgromadziło się dużo cukru. Wina uzyskiwane z tego szczepu zawierają dużo garbników, maja wyczuwalną nutę porzeczkową.
  • Merlot – szczep równie popularny, co Cabernet Sauvignon, dojrzewa jednak krócej, co sprawia, że zawiera mniej tanin, a więc uzyskiwane z niego wino jest mniej kwasowe.
  • Syrah (Shiraz) – to szczep pochodzący z Doliny Rodanu o stosunkowo wysokich wymaganiach pogodowych, a więc dużej dawki słońca i wysokich temperatur. Popularność zyskał również w Australii. W winach na bazie tego szczepu wyczujemy nutę czerwonej i czarnej porzeczki, a także czekolady, a czasem nawet mięty.
  • Pinot noir -szczep uprawiany w Burgundii, dość problematyczny w uprawie ze względu na to, iż nie lubi wahań temperatur. Daje wina o mało intensywnej, przejrzystej barwie, z nuta malin, wiśni, fiołków.
  • Cabernet Franc – uznawany za jeden z najstarszych czepów, uprawiany w Bordeaux, wykorzystywany jest w formie bazy do wina różowego.
  • Garnacha (grenache) – szczep o hiszpańskim pochodzeniu,najczęściej łączony z tempranillo, charakteryzuje się niską zawartością garbników, nadaje winom blady kolor oraz nutę malin, truskawek oraz rodzynek.

Szczepy win białych

Jeśli chodzi o wina białe, to do najważniejszych szczepów możemy zaliczyć:

  • Chardonnay – jeden z najbardziej szlachetnych, a z drugiej strony, najbardziej odpornych na warunki pogodowe szczepów. Można w nim wyczuć nutę maślaną oraz jabłkową.
  • Sauvignon blanc – uprawiany niemal na całym świecie szczep charakteryzuje się orzeźwiającą, lekką i kwaskowatą nutą.
  • Riesling – szczep o niejasnym pochodzeniu oraz trudnymi do sklasyfikowania cechami. Daje wina mocno wytrawne, kwasowe, można w nim jednak wyczuć zarówno smaki egzotycznych owoców, jak i rozpoznać cechy typowo deserowe, wyraźnie kwasowe.
  • Gewurztraminer (Traminer, Tramin) – szczep popularny w Niemczech, obecnie coraz szerzej uprawiany w nowym Świecie, jak i w całej Europie.  Charakteryzuje się aromatem dzikiej róży, grejpfruta, a także liczi.
  • Chenin Blanc – pochodzący z Francji szczep obecnie uprawia się na całym świecie. Jest on jednak trudny w uprawie i mało odporny na choroby, natomiast dobrze odnajduje się w różnych warunkach klimatycznych. Wina na bazie tego szczepu maja wyczuwalna nutę miodu, słomy, wełny.
  • Muscat – szczep, który może mieć bardzo różnorodne cechy, dając wina zarówno słodkie, deserowe, jak i wytrawne.
  • Semillon – szczep pochodzenia francuskiego stosowany do produkcji słodkich win. Charakteryzuje się nuta gruszkową, świeżych owoców, fig oraz miodu.
  • Pinot Gris – szczep uprawiany głównie we włoskiej Alzacji, nadaje winom ciemniejszy, złotawy kolor oraz nutę brzoskwiń i moreli.
  • Viognier – jeden z najlepiej rozpoznawalnych szczepów białego wina, zwykle dodawany jest do czerwonych win, aby nadać im świeży aromat oraz łagodność .
  • Pinot Blanc –  uprawiany w głównej mierze w Alzacji, stosowany do produkcji win owocowych o lekkiej kwasowości oraz maślano-orzechowym aromacie.

Jak wybrać dobre wino na prezent?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, gdyż każdy z nas ma inne preferencje, jeśli chodzi o ten trunek. Jedni lubią słodycz, inni rozsmakowują się w ciężkich winach wytrawnych, zatem wybór zależy od indywidualnych preferencji. Kupując wino na prezent warto jednak zwrócić uwagę na to, gdzie butelkowane. Dobrej jakości wino butelkuje się u producenta, o czym powinien poinformować nas napis na etykiecie. Aby uniknąć rozczarowania smakowego, warto sięgać po wina pochodzące z Chile czy Argentyny.

Dobre wino możemy kupić już w kwocie 30-40zł. Choć mówi się, że im wino starsze, tym lepsze, to należy pamiętać, że zasada ta dotyczy głównie win bardzo drogich. W podanej wyżej kwocie wino czerwone nie powinno mieć więcej niż 7 lat, natomiast wino białe – nie więcej niż 3 lata.

Wybierając wino starajmy się brać pod uwagę przede wszystkim gust osoby obdarowywanej. Jeśli ich nie znamy, bezpiecznym wyborem może być zakup wina półwytrawnego, delikatnego, o lekkiej kwasowości.

Powrót do artykułów